Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στην Κορινθία

Στις εκατοντάδες εκδηλώσεις -περισσότερες από κάθε άλλη φορά- που διοργανώνονται φέτος στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου, ο συνδυασμός μνήμης και δημιουργικότητας προβάλλεται ως ένα στοιχείο ανανέωσης της κοινωνίας και σημαντικός παράγοντας κοινωνικής αλλαγής. Ειδικότερα, ο φετινός εορτασμός έχει θέμα την εξίσωση «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα)=Κοινωνική Αλλαγή», ενώ τιμώμενο Μουσείο για το 2013 είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

Βασ. Αλεξάνδρου 1, Ναύπλιο, τηλ. 27520 28947
Πέμπ. 16 & Παρ. 17 Μαΐου

«Αναζητώ τη μνήμη μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου Β. Παπαντωνίου»
Εκπαιδευτική δραστηριότητα για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Κόρινθος

-Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου

Το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου σας προσκαλεί να γιορτάσετε μαζί το Σάββατο, 18 Μαΐου 2013, τη ΔιεθνήΗμέρα Μουσείων
Στα πλαίσια του εορτασμού της ημέρας, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό 8.30π.μ. - 13.30μ.μ., αλλά και το απόγευμα, 18.00μ.μ.- 21.00μ.μ.

Στις 19.00μ.μ. θα γίνει στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου εκδήλωση, στην οποία θα πραγματοποιηθούν ομιλίες σχετικές με το θέμα εορτασμού της ημέρας και θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα «Ο Πήγασος», του Κέντρου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Κορινθίων.

Τηλ. επικοινωνίας: 27410 71690, 27410 25352 (8.30π.μ.- 13.30μ.μ.)

-Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

To Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων / Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων 2013. Εκθέσεις, προβολές, διαλέξεις, μουσικο-χορευτικά δρώμενα, αφηγήσεις παραμυθιών, εκπαιδευτικές ψυχαγωγικές δράσεις για σχολικές ομάδες και οικογένειες και πολλές εκπλήξεις περιμένουν τους επισκέπτες των μουσείων του Δικτύου ΠΙΟΠ, από την Πέμπτη 15 έως και την Κυριακή 19 Μαΐου. Η συμμετοχή σε όλες τις εορταστικές δράσεις είναι δωρεάν.

Αρχαία Στύμφαλος: από το μουσείο στον αρχαιολογικό χώρο
Μια σπάνια ευκαιρία γνωριμίας με την αρχαία πόλη

το Σάββατο 18 Μαΐου 2013, 10:00 – 14:00

Πρόγραμμα εκδήλωσης
10:00 – 11:00: εκπαιδευτική δράση για οικογένειες
11:00 – 11:30: ξενάγηση στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
11:30 – 12:30: προβολή ντοκιμαντέρ «Το Κύκλωμα»
13:00 – 14:00: ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Στυμφάλου

Είσοδος ελεύθερη

Δωρεάν μεταφορά και επιστροφή επισκεπτών. Για κρατήσεις θέσεων, προσυνεννόηση με το Μουσείο (τηλ. 27470 22296). Αναχώρηση: Κιάτο, σταθμός προαστιακού, στις 10:00.

-Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας

Ξενάγηση από αρχαιολόγους της ΛΖ ́ ΕΠΚΑ
, Ώρες 9:00,
11:00 & 13:00

Άλλες εκδηλώσεις (enet.gr):

**Δωρεάν ξεναγήσεις προσφέρει για το προσεχές Σαββατοκύριακο το Μουσείο Αλεξ Μυλωνά - Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο) σε μια διημερίδα που συνδέει τη μνήμη με τη δημιουργικότητα. Ο ιστορικός τέχνης και συνεπιμελητής της έκθεσης, Αλέξιος Παπαζαχαρίας, θα ξεναγήσει 12.00 - 14.00 το κοινό στην έκθεση «FOFI'S, Berlin. Το Βερολίνο της Φώφης Ακριθάκη: 1969 - 1997», ενώ παράλληλα (13.00 - 14.00) και με αφορμή τα έργα της μόνιμης συλλογής του Μουσείου, θα λάβει χώρα ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Δημοτικού.

**Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4 / Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1) συμμετέχει για 6η συνεχή χρονιά στη διεθνή γιορτή της Ημέρας & Νύχτας των Μουσείων, ανοίγοντας τις πόρτες του στο κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 10.00 ώς τις 24.00 με πλήθος εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων: ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές, προβολές σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, ξεναγήσεις και δράσεις για παιδιά, street party και DJ Set από τους παραγωγούς του En Lefko 87.7, παρουσίαση της έκθεσης των έργων των 6 υποψήφιων καλλιτεχνών για το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2013. Με αφορμή μάλιστα τη συμπλήρωση 35 χρόνων του πωλητηρίου του Μουσείου, οι επισκέπτες καλούνται να ταξιδέψουν από την αρχαιότητα στο σύγχρονο design, με «ζωντανά» εργαστήρια στους χώρους του Μουσείου και με σημαντικές εκπτώσεις στην αγορά έργων και των έντυπων εκδόσεων του Μουσείου.

**Δίνοντας χώρο τόσο στην καλλιτεχνική έμπνευση όσο και στον κοινωνικό προβληματισμό, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου, Αθήνα), το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ Στροφή, σε συνεργασία με 10 καλλιτέχνες, θα παρουσιάσουν από τις 6 μ.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, προβολές βίντεο, ξεναγήσεις, έκθεση αρχειακού υλικού αντλημένου από το Ιστορικό Αρχείο, καλλιτεχνικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

**Με αφορμή και τη συμπλήρωση 130 χρόνων από την ίδρυσή του, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών θα πραγματοποιήσει εκδήλωση όπου θα συμμετάσχουν χορωδίες και χορευτικές ομάδες της Βοιωτίας και της Φωκίδας.

**Σε συνεργασία με το Εθνικό Νομισματοκοπείο, το Μουσείο της Ακρόπολης έκοψε αναμνηστικά μετάλλια με θέμα τον πετεινό, που ήταν αγωνιστικό πρότυπο για τους αθλητές των Παναθηναίων και τους πολεμιστές της πόλης, με το συγκεκριμένο θέμα να διακρίνει και τις εκδηλώσεις της ημέρας, που θα ολοκληρωθούν με τη συναυλία στις 9 μ.μ. της Ορχήστρας Νέων του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου.

**Με θέατρο σκιών, εργαστήρια βοτανικής και ζωολογίας, την έκθεση «Κλιματική αλλαγή και μνημεία» και πολλές άλλες εκδηλώσεις θα γιορτάσει 10.00 - 16.00 το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το κέντρο Γαία (Οθωνος 100, Κηφισιά) τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

**Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη (Κολοκοτρώνη 21) θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή και το Σάββατο ξεναγήσεις στην έκθεση «Ο συλλέκτης Γιώργος Κωστάκης και η Ρωσική Πρωτοπορία».

**Εκθεση σύγχρονων καλλιτεχνών, ξεναγήσεις, δημιουργικά εργαστήρια και ένα μουσικό δρώμενο περιλαμβάνονται στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη).

**Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (τηλ. 2310-830538) θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή και το Σάββατο ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση «Αρχαιοκαπηλία τέλος».

Όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου