Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Καλή χρονιά! Και του χρόνου!

Αλλαγή του χρόνου για εθελοντές και απόρους στη δημοτική αγορά Κορίνθου

Μπορεί γύρω μας να υπάρχει μιζέρια, κρίση, πολιτική διαφθορά και κοινωνική ανηθικότητα εκμετάλλευσης των αδύναμων και εξαθλιωμένων, αλλά η Κόρινθος προσπάθησε να δώσει κάποια μαθήματα ουσιώδους και στοιχειώδους αλληλεγγύης.

Συμμετείχα στο εγχείρημα Χριστούγεννα Όλοι Μαζί στην Κόρινθο, με την κυριολεκτική έννοια...όλοι μαζί, μοιράζοντας δουλειές και υποχρεώσεις, αλλά και την χαρά της οικειότητας, με άτομα άγνωστα, αλλά με κοινό σκοπό και θέληση. Η δράση πραγματοποιήθηκε στην δημοτική αγορά της πόλης, αλλά δεν ήταν δημοτική, ούτε πολιτική...Ήταν ανοιχτή για όλους και στηρίχθηκε σε πολλούς για να συντελεστεί.

Ο καιρός δεν ήταν με το μέρος των εθελοντών και των συλλογικοτήτων τις 2 πρώτες ημέρες. Έβρεχε ασταμάτητα, αλλά οι δράσεις στη δημοτική αγορά διακτινίστηκαν στους διάφορους κλειστούς χώρους της. Ανταλλακτικό παζάρι από τη Σβούρα, το προσεκτικό μάτι των εθελοντών διασωστών που επιτηρούσε, παραμύθια και δημιουργική απασχόληση για παιδιά και γονείς που ήθελαν να ξεκουραστούν για λίγη ώρα, ζωντανή μουσική τύπου garage...στο γκρεμισμένο μαγαζάκι της δημοτικής αγοράς και συνεχώς προσφερόμενο δωρεάν ζεστό τσάι του βουνού.

Την τρίτη ημέρα, τόσο ο καιρός, όσο και το στέκι της δημοτικής αγοράς Fin, έβαλαν τα δυνατά τους από νωρίς την ημέρα της Παραμονής ώστε να συνθέσουν μία τέλεια ημέρα, με jazz μουσική, ρακόμελα και ήλιο..Το γεύμα αυτή τη φορά δόθηκε για όλους στη δημοτική αγορά ώστε άποροι, εθελοντές και όλοι μαζί οι δημότες που παρακολουθούσαν την εκδήλωση να μείνουν εκεί για την αλλαγή του χρόνου. Σημαντικό εγχείρημα για τη δράση είναι ότι τις 2 πρώτες μέρες παραχωρήθηκαν γεύματα στο Κέντρο Νέων από εθελοντές και τρόφιμα που είχαν δωρίσει δημότες αλλά και έμποροι της λαϊκής αγοράς, σε απόρους. Αρκετοί έμποροι της Κορίνθου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για προσφορά τροφίμων και τα καταστήματα LIDL και ΚΡΗΤΙΚΟΣ (που έστειλε και τις υπαλλήλους του επιτόπου με ένα αυτοκίνητο).
Οι εθελοντές, υπό τη μαεστρία του εμπνευστή Σωκράτη Λελέκου, άφησαν τη δημοτική αγορά, σε καλύτερη κατάσταση από ότι την παρέλαβα...έκαναν μαθήματα σε 'έξυπνους' οδηγούς που ήθελαν να σταθμεύουν εντός του πεζοδρόμου και έφεραν κάδους ανακύκλωσης! Η μουσική του τριημέρου, για όλα τα γούστα, από ακουστικά, μελωδικά ροκ, jazz, swing έως πιο hard rock και παραδοσιακά με γκάιντες, βιολί, λαούτο, τσαμπούνα και νταούλια!
Στιγμή που με σημάδεψε για το 2012: μητέρα, ζητούσε να λάβει σε πακέτο το φαγητό να το πάει σπίτι στα ανήλικα παιδιά της, γιατί ντρέπονταν να έρθουν! Αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας της κρίσης. Ακόμα και στην ανέχεια, προσπαθούν να διατηρήσουν οι άνθρωποι την αξιοπρέπειά τους, που αρκετοί το τελευταίο διάστημα δεν έχουν σεβαστεί!

Δείτε διάφορα στιγμιότυπα από το τριήμερο ΕΔΩ και  ΕΔΩ.

Συμμετείχαν:
  • Πρωτοβουλία για το Κέντρο Νέων Κορίνθου
  • Διασωστικό σώμα Κορίνθου «Πήγασος»
  • Ανοιχτή Συνέλευση Πλατείας Περιβολάκια
  • Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού
  • Ε.Ε.Σ «Οι Σαμαρείτες»
  • Αντιρατσιστική Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου
  • Πρόσκοποι Κορίνθου
  • Ένωση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας
  • Κιβωτός των Παιδιών Ελλάδα
  • Πολίτες Εκτός Φορέων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου