Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Που θα βρείτε παραδοσιακές ποικιλίες μπρόκολου και κουνουπιδιού

Από το φυλλάδιο του Κήπου της Αφθονίας Εφυραία Γη μαθαίνουμε για την καλλιέργεια του κουνουπιδιού και του μπρόκολου και ιδιαίτερα των ποικιλιών που βρίσκουμε στην Αττική:

ΜΠΡΟΚΟΛΟ: Στη περιοχή του Μαραθώνα η παλιά ποικιλία, το μαύρο μπρόκολο που καλλιεργείται από πάππου προς πάππου. Είναι ποικιλία ιδιαίτερα εύγευστη και γλυκιά.

Το καθιερωμένο πράσινο μπρόκολο έρχεται πιο πικάντικο αλλά είναι πολύ διαδεδομένο. Μια τρίτη ποικιλία είναι το κόκκινο μπρόκολο.
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ: Οι παλιές ποικιλίες κουνουπιδιού υποφέρουν από τον παγετό και μαυρίζουν. Αντίθετα τα υβρίδια έχουν κατάλευκο χρώμα και παρουσιάζουν υψηλή αντοχή στον παγετό.

Η προστασία του παραδοσιακού κουνουπιδιού είναι να δέσουμε τα φύλλα πάνω από την κεφαλή ώστε να την προστατέψουμε από το να χάσει το άσπρο χρώμα της και να την προφυλάξουμε από τον παγετό.

Όλες οι παραδοσιακές ποικιλίες διακρίνονται σε πρώιμες σε μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες.

Γενικά για την καλλιέργεια τους: Πράσα, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, κ.λ.π. Τα σπορεία γίνονται τέλος Μαΐου και η μεταφύτευση στο χωράφι μετά από 40 - 45 μέρες. Τα χωράφια που αγαπάνε αυτά τα είδη είναι αυτά που έχουν από 5,5 έως 6,5 Ph , ώστε να μη δεσμεύεται ο φώσφορος και επίσης να είναι απάνεμα ώστε να μην αφυδατώνονται από τον αέρα και υποφέρουν τα φυτά. Ειδικά τα πράσα για να χοντρύνουν πρέπει να φυτευτούν από νωρίς τον Ιούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου