Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Τι επιφύλαξε το 2012 για τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου;

Έχετε απορία για την πορεία της εσοδείας των οινολογικών ποικιλιών της Πελοποννήσου για το 2012; Η σύγκριση των στοιχείων για το έτος αυτό γίνεται από το site oinologia.com.gr βάσει του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου . Διαβάστε στη συνέχεια που καταλήγει όσον αφορά, τις ποικιλίες της Κορινθίας, από Νεμέα, Ασπρόκαμπο και Ψάρι, από την υπόλοιπη Πελοπόννησο και πως τις επηρέασαν τα καιρικά φαινόμενα. Σε ορισμένες περιοχές ο καιρός επιφύλαξε μείωση της παραγωγής έως και 30% βάσει των περσινών επιπέδων. Στις περιοχές αυτές ανήκει και η Νεμέα: 
Η εσοδεία του 2012 χαρακτηρίζεται πανελλαδικά από σημαντικές βροχοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Παρ' όλα αυτά δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις ανάγκες των φυτών λόγω των δυσμενών συνθηκών του καλοκαιριού που διαμορφώθηκαν από τρεις παράγοντες:

α) Υψηλή ηλιοφάνεια και θερμικό άθροισμα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών,
β) Καλοκαιρινή ανομβρία,
γ) Συνεχείς βοριάδες από τα τέλη Ιουνίου που υποβοήθησαν την καταπόνηση και το υδατικό στρες.

Οι παράγοντες αυτοί πρωίμισαν εξαιρετικά την παραγωγή και επιπλέον στέγνωσαν τους καρπούς και μείωσαν τις ποσότητες που αναμενόντουσαν. Τέλος, ισχυρές βροχοπτώσεις στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη ξεμπλόκαραν την ωρίμανση στις όψιμες ελληνικές ποικιλίες (Ξινόμαυρο, Ροδίτη, Αγιωργήτικο, Μοσχοφίλερο) και του έδωσαν νέες δυνατότητες. Τα σταφύλια σε όλες τις περιπτώσεις ήταν υγιή και τα γευστικά αποτελέσματα, διαφορετικά ανά αμπελουργική ζώνη αναμένονται με ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση, μεγάλη κερδισμένη της φετινής χρονιάς φαίνεται πως είναι η ζώνη της Μαντινείας στην οποία όλοι οι παράγοντες λειτούργησαν ευνοϊκά. Το 2012 μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξαιρετική χρονιά για το Μοσχοφίλερο. Αναλυτικότερα από τις διάφορες αμπελουργικές ζώνες καταγράφονται τα ακόλουθα:

Νεμέα 
Σε γενικές γραμμές η χρονιά στο ορεινό κομμάτι της ζώνης εξελίχθηκε φυσιολογικά με την έκπτυξη των οφθαλμών και την ανθοφορία να λαμβάνουν χώρα ελαφρώς πρώιμα. Επιπλέον οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν αρκετά για στην αποφυγή ασθενειών. Μέχρι και τον Μάιο η εκτίμηση ήταν πως θα έχουμε μία εξαιρετική χρονιά λόγω της ελαφράς πρωιμότητας που διαφαινόταν. Το θερμό καλοκαίρι ωστόσο προκάλεσε έντονο θερμικό stress στους αμπελώνες, κάτι που ενισχύθηκε και από τις χαμηλές βροχοπτώσεις στην περιοχή (μόλις 300 mm μέχρι τον Αύγουστο). Βέβαια στο ορεινό κομμάτι της ζώνης τόσο η μέση, όσο και η υψηλότερη θερμοκρασία είναι πάντα 2-3 βαθμούς χαμηλότερα λόγο του υψομέτρου της περιοχής με αποτέλεσμα τα σταφύλια να βρίσκονται σε λίγο καλύτερες συνθήκες από πλευράς θερμικού stress. Λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη του τρύγου έπληξε την Πελοπόννησο (αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα) ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με χαρακτηριστικό τις έντονες βροχοπτώσεις, καθυστερώντας την έναρξη του τρύγου κατά λίγες ημέρες. Σε αντίθεση με τον κάμπο της Νεμέας που "χτυπήθηκε" από τον παγετό του Απριλίου μειώνοντας δραματικά την παραγωγή, η περιοχή του Ασπρόκαμπου και του Ψαρίου παρουσίασαν σχετικά μειωμένη παραγωγή (περίπου 15%) σε σχέση με το κανονικό και κυμάνθηκε στα 700 – 1000 Kg/στρέμμα. Ποιοτικά η χρονιά χαρακτηρίζεται ανώτερη του μέσου όρου, με τα σταφύλια να παρουσιάζουν αρκετά καλή φαινολική ωριμότητα.

Μαντίνεια
Ο χειμώνας, ως συνήθως, πέρασε κρύος και βροχερός και η άνοιξη με ελάχιστες ζημιές από παγετό στις 11/4, (-1,7°C) κυρίως στα πρωιμότερα αμπελοτεμάχια. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος ξηροί, πράγμα ασυνήθιστο για την περιοχή αλλά αυτο βοήθησε να μην υπάρξουν απώλειες από μυκητολογικές προσβολές. Το ξηρό και θερμό καλοκαίρι συνεχίστηκε μέχρι τις 10 Αυγούστου και οι βροχές που έπεσαν στο τέλος του πρώτου δεκαήμερου ήταν απόλυτα αναγκαίες για την φυσιολογική λειτουργία των αμπελιών. Οι θερμοκρασίες στο κρίσιμο στάδιο των τελευταίων 40 ημερών προ του τρύγου ήταν ομαλές (max 36,6°C), με μέση θερμοκρασία Αυγούστου 23,5°C και Σεπτεμβρίου 19,2°C, με αποτέλεσμα τέλεια αρωματική εξέλιξη και ωρίμανση. Οι δυνατές βροχοπτώσεις στα μέσα Σεπτεμβρίου και οι ευνοϊκές συνθήκες στη συνέχεια, είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνει η ωρίμανση με ομαλούς ρυθμούς και να έχουμε τον καλύτερο τρυγητό των τελευταίων 30 ετών. Η παραγωγή πολύ καλή ποσοτικά, χωρίς υπερβολές, με την πλειονότητα των αμπελιών να μην ξεπερνούν τα 1000 κιλά. Ο σακχαρικός τίτλος κυμάνθηκε από 11,0 έως και 13,0 beaume. Τα σταφύλια μικρά με μέτριου μεγέθους ρόγες, αποτέλεσμα της ξηρής περιόδου του καλοκαιριού, απόλυτα υγιή με εξαιρετική τεχνολογική ωριμότητα. Οι οίνοι εμφανίζονται πολύ αρωματικοί με πολύ καλή ισορροπία. Ο κύριος όγκος του Μοσχοφίλερου πουλήθηκε με 0,35 - 0,40 €, ενώ μικρές ποσότητες πωλήθηκαν με 0,45 – 0,50 €/kgr.

Πλαγιές Αιγιαλείας
Αρκετές βροχοπτώσεις στη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης (1100 mm βροχής) που όμως δεν στάθηκαν ικανές να εμποδίσουν την καταπόνηση των φυτών τις συνεχόμενες ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Ταυτόχρονα συνεχείς βοριάδες από τα τέλη Ιουνίου λειτουργούσαν στην ίδια κατεύθυνση "σουρώνοντας" την ρόγα του σταφυλιού και πρωιμίζοντας εξαιρετικά τον τρύγο. Σημαντική για το Ροδίτη υπήρξε και η βροχή του διημέρου 7/8 Σεπτεμβρίου (ύψος βροχόπτωσης 100 mm!) η οποία έδωσε μία νέα πνοή στην όψιμη αυτή ποικιλία. Ποσοτικά τελικά η χρονιά κινήθηκε στα περσινά επίπεδα. Ποιοτικά χαρακτηρίζεται από υγιές σταφύλι αλλά μειωμένες οξύτητες και έντονο χρώμα χωρίς αντίστοιχη πλήρη φαινολική ωρίμανση. Οι τιμές ελαφρώς μειωμένες γύρω στα 0,28 – 0,45 €/kgr.

Πάτρα
Νωρίτερα ξεκίνησε και στη Πάτρα ο τρύγος τη φετινή χρονιά. Λιγότερες οι ποσότητες στο Μοσχάτο αλλά και στη Μαύρη Κορινθιακή. Απόλυτα υγιή ήταν τα σταφύλια και στην Αχαϊα. Η Μαυροδάφνη και τα άλλα ποικιλιακά ερυθρά (Cabernet, Merlot και Syrah) παρουσίασαν επίσης μειωμένη παραγωγή, αλλά με άριστη υγεία και πολύ καλά χρωματικά επίπεδα. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στο Νομό είχαν σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει ο τρυγητός του Ροδίτη. Οι βροχοπτώσεις επηρέασαν τον σακχαρικό του τίτλο (Be 9,2-11,0) με αποτέλεσμα να χρειάζεται εμπλουτισμός με ανακαθαρισμένο γλεύκος. Η υγεία των σταφυλιών, δεν επηρεάστηκε από τις βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή.

Ηλεία
Ο ήπιος χειμώνας με βροχοπτώσεις σε κανονικά επίπεδα και κανονική κατανομή, η ζέστη την άνοιξη και η σταθερά υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου οδήγησαν σε μία πρώιμη παραγωγή με πλήρη φαινολική και αλκοολική ωριμότητα, με τον τρύγο να αρχίζει και να τελειώνει κατά περίπου 15 ημέρες νωρίτερα από πέρυσι. Η συνέχιση των υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή του φθινοπώρου, χωρίς βροχοπτώσεις έως τις 15 Σεπτέμβρη, βοήθησαν ώστε και οι όψιμες ποικιλίες, όπως ο Ροδίτης, να ωριμάσουν και να τρυγηθούν χωρίς προβλήματα. Η φετινή παραγωγή για τις περισσότερες ποικιλίες ήταν μειωμένη κατά 20 έως 30%. Εξαίρεση οι Ροδίτες όπου η παραγωγή ήταν στα ίδια περυσινά επίπεδα ή και ελαφρά αυξημένη. Ποιοτικά η φετινή παραγωγή ήταν πολύ καλή, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την απουσία ασθενειών ή σαπίσματος, η οποία οδήγησε σε πάρα πολύ καλή ποιότητα πρώτης ύλης. Οι τιμές κυμάνθηκαν στα περυσινά επίπεδα ή ελαφρά μειωμένες σε σχέση με αυτές.

Λακωνία
Η περιοχή είχε ήπιο χειμώνα, άνοιξη σχετικά άνυδρη και ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι με παρατεταμένους καύσωνες και πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Διακρινόταν από ιδιαίτερα μεγάλη ηλιοφάνεια. Η μέση ετήσια μέγιστη θερμοκρασία είναι 23°C, και η ελάχιστη 14°C. Το συνολικό ύψος ετήσιας βροχόπτωσης είναι 400-470 mm. Σ' αυτόν τον τρύγο οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές και παρατεταμένα επικρατούσαν καύσωνες διαρκείας με θερμοκρασίες πάνω από 35 Κελσίου πράγμα πρωτοφανές για την εποχή και με ελάχιστες βροχοπτώσεις. Ποσοτικά υπήρξε πτώση περίπου 30%. Η ποιότητα των σταφυλιών ήταν μέτρια με χαμηλές οξύτητες και υψηλό Be. Oι τιμές των σταφυλιών κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου