Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Στα μαχαίρια... για μία παρωχημένη αντίληψη ανάπτυξης και υπερκαταναλωτισμού

Πέτρος Τατούλης και Ντίνα Νικολάκου κρατούν  για τελευταία ίσως φορά την κορδέλα της έκθεσης Κορινθία 2012
Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012. Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
ΘΕΜΑ 8. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο με τίτλο: «Αλλαγή χρήσης υφιστάμενης βιομηχανικής εγκατάστασης σε εμπορικό κέντρο – υπεραγορά, νέες διαρρυθμίσεις» της Μεταλλουργίας Κορίνθου Α.Ε. στη θέση ΔΕ Αρχαίας Κορίνθου του Δήμου Κορινθίων, ΠΕ Κορινθίας. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κων/να Νικολάκου
 
Μιας και είναι θέμα των ημερών… ας σχολιάσουμε και την ουτοπική- παρωχημένη ‘επενδυτική’ πολιτική Περιφέρειας και δήμου Κορινθίων, μέσω δημιουργίας γιγαντιαίων διαστάσεων εμπορικών κέντρων. Μία επενδυτική πολιτική που στηρίζεται στην ασπόνδυλη ανάπτυξη του υπερκαταναλωτισμού. Ο εμπορικός κόσμος της Κορινθίας προσπαθεί να ισοσκελίσει πάγια έξοδα με τα μηδενικά έσοδα και θεωρείται επένδυση η δημιουργία ενός τεράστιου εμπορικού κέντρου. Και να ήταν μόνο ένα…. ο δήμαρχος Κορινθίων αποκαλύπτει επιτέλους για το γενικό πολεοδομικό σχέδιο ότι συγκαταλέγει πολλά σημεία που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εμπορικά κέντρα περιμετρικά της Κορίνθου! Αν μπορούσαν να ‘αναπτύξουν’ και άτομα με αγοραστική δύναμη θα είχε ίσως νόημα αυτού του τύπου η επιχειρηματολογία. Εκτός και αν υπονοείται ότι το αθηναϊκό καταναλωτικό κοινό θα εγκαταλείψει τα αυθεντικά mall της πρωτεύουσας και θα επισκεφθεί την Κόρινθο με την εκπληκτική συγκοινωνία της, ήτοι τον προαστιακό, που δεν έχει καν αστική σύνδεση με το κέντρο της πόλης πλέον.

Ο Κορίνθιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας – Βιομηχανίας – Πολιτισμού Απόστολος Παπαφωτίου, που ήταν που είναι Τοπογράφος μηχανικός Ε.Μ.Π.-Πολιτικός μηχανικός Ε.Μ.Π.-Τελειόφοιτος Οικονομικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών-Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Η Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη στο αρχαίο λιμάνι Λεχαίου...εκεί που είναι η Σωληνουργεία δηλαδή τι γνώμη έχει; Θα αξιοποιηθεί το mall και για την τουριστική-αρχαιολογική ανάδειξη; Μήπως το αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου θα αποτελεί μία εξέχουσα θέα… για τους καταναλωτές;

Το χρονικό…
 
Το περιφερειακό συμβούλιο με εισηγήτρια του θέματος την Ντ. Νικολάκου αποφάσισε την εγκατάσταση μεγάλου εμπορικού κέντρου στο χώρο της πρώην Σωληνουργείας, εκεί που πραγματοποιείται τα τελευταία έτη η επιτυχημένη πανελλήνια έκθεση «Κορινθία». Το θέμα αυτό είχε τεθεί ξανά στο Π.Σ. αλλά είχε αποσυρθεί από την διάταξη.

Ο Βασ. Νανόπουλος ανέφερε ότι το εμπορικό κέντρο τύπου mall στη Σωληνουργεία θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε σχέση με το κέντρο της Κορίνθου, γιατί θα δίνει πρόσβαση στα οχήματα, ενώ το κέντρο έχει αποκλειστεί με την πεζοδρόμηση.

Από τη στιγμή που εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών όρων στο περιφερειακό συμβούλιο, μένει να δοθεί η άδεια για την εγκατάσταση του νέου mall στην Κορινθία. Αυτό ήταν αναμενόμενο αναφέρει ο κ. Νανόπουλος και ορισμένοι από τους τοπικούς παράγοντες δεν θα έπρεπε να υποκρίνονται τους έκπληκτους...Θα έπρεπε να είχαν προνοήσει, να κάνουν το καθήκον τους…

Από την άλλη μεριά, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο δήμαρχος Κορινθίων τα έβαλε σχεδόν με όλους τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου της Κορινθίας, τον κ. Λάσκα, την κα Ταουξίδη και τον κ. Νανόπουλο, κατηγορώντας τους ότι χρησιμοποιούν το θέμα εγκατάστασης εμπορικού κέντρου τύπου mall στο χώρο της Σωληνουργείας, για να ασκήσουν αντιπολιτευτικό λόγο.

Ο δήμαρχος Κορινθίων προτάσσει την επικύρωση του γενικού πολεοδομικού με ΦΕΚ ως το μόνο τρόπο για να ακυρωθεί η ψήφιση της ΜΠΕ από το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου. Το γενικό πολεοδομικό σχέδιο απαγορεύει τη δημιουργία εμπορικού τύπου επενδύσεων στη συγκεκριμένη περιοχή αναφέρει. Βέβαια, το ΓΠΣ μπορεί να αποτρέπει τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στη σωληνουργεία, αλλά ο δήμαρχος παραδέχεται ότι προβλέπει πολλούς άλλους χώρους που μπορούν να γίνουν τεράστια MALL! Όπως ανέφερε, όταν εφαρμοστεί το ΓΠΣ, υπάρχει η δυνατότητα να δεχθούμε πολλές επενδύσεις, αφού ο δήμος μπορεί σε δεκάδες στρέμματα έκτασης του να γίνουν πολλά mall. Είναι στις προδιαγραφές εκπόνησης του ΓΠΣ! Τι τύπου επενδύσεις όμως θα είναι αυτές, που θα αυξάνονται τα εμπορικά καταστήματα ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η αγοραστική δυνατότητα των δημοτών; Είναι ρεαλιστικές επενδύσεις; Ή απλά αναφέρεται η λέξη επένδυση...χωρίς ουσιαστικό και μακρόπνοο σχεδιασμό;

Το ΓΠΣ έγινε αφορμή σχολιασμών για αδιαφάνεια εκ μέρους του δημάρχου Κορινθίων. Εκμεταλλεύεται λοιπόν ο Αλ. Πνευματικός το θέμα της σωληνουργείας για να προτάξει ως απαραίτητη την ψήφισή του. Πως γίνεται ο αγαπητός του δημάρχου Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης στην πρόσφατη 'κάθοδό' του στην Κόρινθο για τα μεγάλα έργα στην περιοχή να μην ενημέρωσε έστω και φιλικά τον δήμαρχο για το θέμα του εμπορικού; Είναι δυνατόν το θέμα του ΓΠΣ να προτάσσεται ως το τελευταίο οχυρό για να αποτραπεί το mall εκεί;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της sfedona.gr, το δημοτικό συμβούλιο, μέσα σε μια θύελλα θεμάτων πέρασαν και το θέμα με το Γενικό Πολεοδομικό της πόλης. Τεράστιο θέμα έκτοτε έχει δημιουργηθεί στον τεχνικό κόσμο αλλά και σε όλους τους πολίτες της Κορίνθου από την απαράδεκτη τακτική του Δημάρχου Κορινθίων να κρύβει στα συρτάρια του τους χάρτες του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης.

Την επομένη πήγαν στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου αρκετοί πολίτες που έχουν ενδιαφέρον και έννομο συμφέρον για να ζητήσουν θεωρημένα αντίγραφα από τους χάρτες . Και , όπως μας κατήγγειλαν , η απάντηση που πήραν ήταν ότι τους χάρτες τους έχει κλειδωμένους στο συρτάρι του ο Πνευματικός και … δεν τους δίνει !

Α είναι δυνατόν! Τι φοβάται ο κ. δήμαρχος και έχει κλειδώσει τους χάρτες στο συρτάρι του;

Επειδή πολλά παίζονται σε διάφορα σημεία του Δήμου (περιοχή πίσω από τα Lidl, Σωληνουργεία κλπ) οι πολίτες θέλουν να γνωρίζουν τι ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Είναι αναφαίρετο και κυρίαρχο δικαίωμά τους! Μπορεί να θέλουν να κάνουν ενστάσεις όπως τους παρέχει το δικαίωμα ο νόμος. Πολλές υποψίες δημιουργούνται στους συμπολίτες μας για τις όχι και τόσο διαφανείς προθέσεις του δημάρχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου