Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη διαθεσιμότητα

Σε καταλήψεις έχουν προχωρήσει οι υπάλληλοι στους ΟΤΑ της Κορινθίας, σε καταστήματα δημοτικών υπηρεσιών. Δύο ημέρες υπάλληλοι ΔΕ κατέλαβαν το κτίριο της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας για να διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη απόλυση που προγραμματίζεται βάσει του μεσοπρόθεσμου.

Επιπρόσθετα, σε καταλήψεις δημοτικών καταστημάτων προχώρησε ο σύλλογος εργαζομένων του δήμου Λουτρακίου Αγίων Θεοδώρων για δύο ημέρες. Υπό κατάληψη βρέθηκε και το Δημαρχιακό Μέγαρο της Νεμέας, με τους δημοτικούς υπαλλήλους να απέχουν από τις εργασίες τους αντιδρώντας στο μέτρο της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας Όπως έγινε γνωστό, μετά και την ανάρτηση στη διαύγεια της σχετικής εγκυκλίου, το μέτρο αφορά 4 εργαζόμενους του δήμου Νεμέας οι οποίοι άμεσα θα βρεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ώστε σταδιακά να δουν την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο. Δείτε και τα σχετικά βίντεο από korinthostv.blogspot.gr και perahoragr.blogspot.gr: 

  
Εν τω μεταξύ, ταχέως εκδόθηκε και αναρτήθηκε στην Διαύγεια η εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την διαθεσιμότητα των υπαλλήλων αορίστου χρόνου του δημοσίου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των ειδικοτήτων διοικητικού, διοικητικού - λογιστικού, διοικητικού - οικονομικού, και διοικητικών γραμματέων που έχουν προσληφθεί χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες και οι οποίοι τίθεται από σήμερα αυτοδικαίως σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Έτσι, μέσα σε πέντε ημέρες οι διευθύνσεις διοικητικού καλούνται να αποστείλουν στο υπουργείο κατάλογο με τα ονόματα των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα, ενώ εντός 10 ημερών πρέπει να έχουν εκδοθεί και οι διαπιστωτικές πράξεις για την κατάργηση των θέσεων όπου υπηρετούν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι.

Το υπουργείο σημειώνει ότι η μη αποστολή των στοιχείων είναι πειθαρχικό παράπτωμα με πρόστιμο το 1/4 των αποδοχών των υπαλλήλων, ενώ καθυστερεί και την μετακίνηση των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα σε άλλες υπηρεσίες. 

Περιφερειάρχες και ΚΕΔΕ έχουν προαποφασίσει ότι δεν θα διαθέσουν τις λίστες με τα ονόματα των υπαλλήλων τους. Μένει να δούμε όμως πόσο θα επιμείνουν στις εξαγγελίες τους και δεν δεν είναι απλώς πολιτικές πιρουέτες, για να 'πέσουν' ως μάχιμοι αγωνιστές των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων τους.

Συγκεκριμένα, από το γραφείο τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφέρεται:

«Είμαστε κάθετα απέναντι στις οριζόντιες και αντισυνταγματικές αποφάσεις, οι οποίες διαταράσσουν τον οικογενειακό και κοινωνικό ιστό και οδηγούν σε κοινωνική έκρηξη», δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου μίλησε με τους εκπροσώπους των συλλόγων εργαζομένων της περιφέρειας Πελοποννήσου, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του.

Ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι η περιφέρεια στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων γνωρίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά για να στηρίξουν την υπηρεσία στην πολύ δύσκολη αυτή χρονική συγκυρία και προσέθεσε ότι, «η περιφέρεια Πελοποννήσου είναι κάθετα απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια, απ' όπου και αν προέρχεται, αποδυνάμωσης των υπηρεσιών της, γιατί σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται ότι με τον τρόπο αυτό δίνονται λύσεις στα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των συλλόγων εργαζομένων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας της περιφέρειας.  

Από Δευτέρα κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα, δίνουν ένα «καίριο» χτύπημα στη λειτουργία του κράτους επεκτείνοντας, όπως τονίζει στην aftodioikisi.gr ο Θωμάς Μπιζάς, μέλος της Ε.Ε της ΠΟΕ - ΟΤΑ, τις καταλήψεις τους, για πρώτη φορά, ακομη και σε παιδικούς σταθμούς και ΚΕΠ, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα να φύγει οποιοδήποτε έγγραφο για προς απόλυση εργαζόμενους. Παράλληλα ξεκινούν νέο «κύμα» καταλήψεων σε ΧΥΤΑ και αμαξοστάσια: «Τη ΔΕΥΤΕΡΑ 19 Νοεμβρίου 2012, προχωρούμε σε γενικευμένες καταλήψεις όλων των κτιρίων και των υπηρεσιών των Δήμων ώστε την τελευταία ημέρα που πρέπει να χορηγηθούν τα στοιχεία να μην λειτουργεί καμία υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Παράλληλα εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καλεί τους δημάρχους (ΚΕΔΕ και ΠΕΔ) να αναστείλουν άμεσα τη λειτουργία των δήμων. «Καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε. και των Π.Ε. Δήμων να αποφασίσουν από ΔΕΥΤΕΡΑ 19 Νοεμβρίου 2012 την ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ των υπηρεσιών των Δήμων, ώστε η απόφασή τους για τη μη χορήγηση των στοιχείων στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και να επιβεβαιωθεί στην πράξη η στήριξη στους εργαζόμενους προκειμένου να μην υπάρξει καμιά απόλυση».

Συνεχίζεται από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου η κατάληψη του κτηρίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου (πρώην Κρατική Περιφέρεια) που στεγάζονται οι Διοικητικές Υπηρεσίες στη Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Αθηνών.

Την κατάληψη πραγματοποιούν ο Σύλλογος των υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου που αντιδρούν στις απολύσεις συναδέλφων τους.

Επιπλέον, από τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιούνται 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου