Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Στο μικροσκόπιο ΜΚΟ της Κορινθίας!


Με αφορμή την πλήρη παράδοση εκ μέρους του ΑΣΕΠ των νέων θέσεων εργασίας σε ΜΚΟ, βρήκα το ακόλουθο ρεπορτάζ της zougla.gr που ανοίγει τον φάκελο των ύποπτων χρηματοδοτήσεων των ΜΚΟ το διάστημα 2007-9. Ανάμεσά τους- τι έκπληξη- βρίσκονται και δύο κορινθιακές ΜΚΟ, η μία εκ των οποίων μάλιστα αναλαμβάνει προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για δεύτερη φορά, μετά το περιβάλλον και στον τομέα του πολιτισμού!
Η ΜΚΟ Ένωση Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης βρίσκεται στη λίστα των υπό έλεγχο ΜΚΟ για τα ληφθέντα 25.000€, ενώ το Υπουργείο της εμπιστεύεται χιλιάδες ευρώ για τη μισθοδοσία των εργαζομένων που καταβάλλεται και με αρκετή καθυστέρηση. Την περίοδο 2007-9 η ΕΠΕ είχε ως κύρια ασχολία της την πανίδα και χλωρίδα στην περιοχή του αρχαίου λιμένος Λεχαίου. Μάλιστα κυκλοφόρησε και ένα αρκετά ενδιαφέρον έντυπο τον Μάρτιο του 2009, σε 500 αντίτυπα που διανεμήθηκαν δωρεάν.

Από το dikaiologitika.gr, διάβασα την προκήρυξη για 29 νέες θέσεις κοινωφελούς εργασίας από την ΕΠΕ στη Κορινθία. 
"Ενίσχυση της απασχόλησης στις περιοχές παρέμβασης, μέσω της συνεργασίας της ΕΠΕΚ που είναι φορέας εθελοντικός μη κερδοσκοπικός και δραστηριοποιείται από το 1998 στο χώρο του πολιτισμού και των αρχαιοτήτων και της 25η ΕΒΑ, με τρόπο ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της υπηρεσίας προς αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα προβλέπεται να προσληφθούν 29 άνεργοι ως εξής:

1.Για τη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων αρμοδιότητας 25ης ΕΒΑ 10 άτομα.
2.Για την εκτέλεση εργασιών προστασίας, ανάδειξης και συντήρησης αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων και εν γένει πολιτιστικών υποδομών αρμοδιότητας 25ης ΕΒΑ 17 εργατοτεχνίτες/εργάτες και 2 Αρχαιολόγο"

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον βέβαια έως εγκληματικό...θα το χαρακτήριζε κάποιος, ότι ουσιαστικά παραχωρείται η φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων σε ΜΚΟ! Στα αρκετά προβλήματα μισθοδοσίας που παρουσιάστηκαν με τις ΜΚΟ, είδαμε εργαζομένους να επικαλούνται την επιθεώρηση εργασίας ή να απειλούν με επίσχεση εργασίας, δικαιωματικά βέβαια, καθώς παρέμεναν απλήρωτοι 3 μήνες. Εάν συμβεί κάτι παρόμοιο και φύλακες μουσείων-μέσω ΜΚΟ, αρνηθούν να δουλέψουν ποιος θα έχει την ευθύνη για την ανυπολόγιστη ζημιά που μπορεί να προκληθεί στον αρχαιολογικό χώρο; Η ΜΚΟ που παλεύει με τον δαίδαλο της γραφειοκρατίας, οι εργαζόμενοι, ο δήμος, το Υπουργείο; Ή οι ευθύνες θα χαθούν και αυτές στον δαίδαλο της γραφειοκρατίας;

Η δεύτερη ΜΚΟ της Κορινθίας, άγνωστη για εμένα μέχρι πρότινος είναι το ασύρματο μητροπολιτικό δίκτυο Κορινθίας που επιχορηγήθηκε με 25.000€! Διαβάζοντας στο διαδίκτυο, βρίσκω ότι αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης κοινότητας η οποία έχει σαν στόχο την ασύρματη, δωρεάν και υψηλών ταχυτήτων σύνδεση στο διαδίκτυο. Αναρωτιέμαι ευθύς αμέσως λοιπόν γιατί να πληρώνω κάθε μήνα λογαριασμό σύνδεσης, γιατί να πληρώνει και ο δήμος για ασύρματο δίκτυο όταν υπήρχε όλο αυτό το διάστημα το μητροπολιτικό δίκτυο; Βέβαια από το χάρτη του δικτύου εδώ...δεν φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως ενεργό στην Κορινθία...Τα 25.000€ ήταν...και αυτά ψηφιακά;

«είναι μια κοινότητα από άτομα που συνθέτουν ένα δίκτυο από ασύρματους κόμβους συνδεδεμένους μεταξύ τους. Με άλλα λόγια είναι μια μικρογραφία του Internet όπου ο χρήστης μπορεί να απολαμβάνει τις ίδιες υπηρεσίες σε πολύ υψηλές ταχύτητες. Υλοποιείται με τεχνολογία ΙΕΕΕ 802.11a/b/n, με δυναμικά πρωτόκολλα δρομολόγησης και εξοπλισμό από διάφορους κατασκευαστές δίνοντας όμως έμφαση στις ιδιοκατασκευές. Για την υλοποίηση των υπηρεσιών, χρησιμοποιεί ένα πλήθος από λειτουργικά συστήματα, με προτίμηση στο ελεύθερο λογισμικό το οποίο βοηθά να επιτευχθεί η επιθυμητή σταθερότητα και ευελιξία…. διαβάστε λεπτομέρειες ΕΔΩ»

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ της zougla.gr για να καταλάβετε για ποιο λόγο πλέον οι πολίτες είναι τόσο καχύποπτοι στο άκουσμα της λέξης ΜΚΟ. Ακόμα πιο καχύποπτοι είναι οι νέοι άνεργοι που βλέπουν ως μόνη ελπίδα ολιγόμηνης απασχόλησης τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που υλοποιούνται μέσω ΜΚΟ.

Το καθεστώς της αδιαφάνειας κάτω από το οποίο χρηματοδοτούνταν όλα αυτά τα χρόνια εκατοντάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προκύπτει από τη λίστα της… ντροπής που δημοσιεύει η zougla.gr.

Καταγράφει το μεγαλύτερο μέρος των 707 συνολικά ΜΚΟ που την τριετία 2007-2009 έλαβαν από τα κρατικά ταμεία 38.9 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά το έργο τους.

Το πολυσέλιδο, διαβαθμισμένο, έγγραφο βρίσκεται στη διάθεση ανώτατων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών αλλά και των εισαγγελικών Αρχών που διενεργούν ποινική προκαταρκτική εξέταση η οποία –κατά πληροφορίες- αναμένεται να περατωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το πρώτο μέρος των στοιχείων που έχει ήδη μελετηθεί αφορά τις 707 ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν κατά την τριετία 2007-2009 με ποσά συνολικού ύψους 38.9 εκ. ευρώ.

Επρόκειτο για δύο κύκλους προγραμμάτων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» του Γ’ ΚΠΣ και αφορούσαν δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης των ανέργων με την ενεργό συμμετοχή των ΜΚΟ.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα είχαν προκηρυχθεί το 2006 και τα σχέδια εγκρίθηκαν διαδοχικά ο πρώτος κύκλος το 2006 και ο δεύτερος το 2007 από τους τότε υπουργούς κ.κ. Τσιτουρίδη και Μαγγίνα, ενώ υπήρχε η δέσμευση ήταν να δημιουργηθεί «τουλάχιστον μια θέση απασχόλησης μέσω της κάλυψης του συνόλου των δαπανών για την απασχόληση προσωπικού».

Από το ρεπορτάζ προκύπτουν άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία καθώς αρκετές Οργανώσεις εμφανίζονται να εισπράττουν επιχορηγήσεις που αγγίζουν ή ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία δόθηκαν 100.000 ευρώ, στο Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών 25.000 ευρώ, στον Εξωραϊστικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Τραχήλας 25.000 ευρώ, στη ΜΚΟ «Ωγυγός» 25.000 ευρώ, ενώ μια Μ.Κ.Ο. που φέρει τον τίτλο «Ειδικός Φορέας Ποιότητας Εσπεριδοειδών Τρινασου» έλαβε και εκείνη 25.000 ευρώ!

Από εκεί και πέρα οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» χρηματοδοτήθηκαν με 100.000 ευρώ, ίδιο ποσό έλαβε και η «Αντιγόνη», ενώ από 25.000 ευρώ έλαβαν η «Αρκαδική Νεολαία 2000», το «Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Κορινθίας», η ΜΚΟ «Νεανικό Πλάνο», καθώς και η Οργάνωση με τίτλο «Δράση για τον Άνθρωπο».

Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά την εντολή για διενέργεια έρευνας ο φάκελος που ακούει στο όνομα «ΜΚΟ» βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προκαταρκτική εξέταση δεν έχει απλά περιορισθεί στις 600 ΜΚΟ, αλλά έχει επεκταθεί στους πολιτιστικούς συλλόγους και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις, τα καλλιτεχνικά σχήματα και τους τοπικούς συλλόγους, τα ερευνητικά και μη ερευνητικά κέντρα καθώς και τους φορείς κάθε λογής που λάμβαναν κονδύλια από το Ελληνικό Δημόσιο.

Στα χέρια των εισαγγελικών λειτουργών βρίσκεται το πόρισμα καταπέλτης της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής το οποίο κατέγραψε το «θολό, αχαρτογράφητο και νεφελώδη» τρόπο με τον οποίο τα υπουργεία χρηματοδοτούσαν εκατοντάδες ΜΚΟ χωρίς κανείς να γνωρίζει με ποιες διαδικασίες γινόταν η χρηματοδότηση με ποια κριτήρια επιλέγονταν οι οργανώσεις και εάν υπήρχε μηχανισμός που έλεγχε την κατανομή των χρημάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι στην κατακλείδα του πορίσματος οι βουλευτές ουσιαστικά «σήκωναν τα χέρια ψηλά» καθώς αδυνατούσαν να προβούν σε καταμέτρηση των ΜΚΟ που λειτουργούν στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει εθνικός κατάλογος και ότι όσα υπουργεία διατηρούν μητρώα εγγεγραμμένων ΜΚΟ εμφάνισαν αντιφατικά στοιχεία.

Παράλληλα στη διάθεση των εισαγγελικών Αρχών βρίσκονται και στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρος Ρακιντζής σχετικά με το εάν οι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος αλλά και Φ.Π.Α.

Κατά πληροφορίες από τον έλεγχο και κατόπιν των στοιχείων που προσκομίστηκαν από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. προέκυψε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Οργανώσεων ούτε δήλωση υπέβαλλε ούτε τον Φ.Π.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου