Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Το ξέρετε ότι η βιβλιοθήκη Κορίνθου και άλλες 4 της Πελοποννήσου συμμετέχουν σε πρωτοπόρο πρόγραμμα του ιδρύματος Στ. Νιάρχος;

«Οι βιβλιοθήκες είναι κάτι παραπάνω από νούμερα, πληροφορίες ή συλλογές. Οι βιβλιοθήκες είναι πιο πολύ χώροι που ενώνουν ανθρώπους και ιδέες στις τοπικές κοινωνίες. Είναι σημεία αναφοράς όπου οι άνθρωποι ανταλλάσουν γνώση, σοφία, σκέψεις και πάνω από όλα ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη» ... Richard Watson

Σε μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους της χώρα μας οι Δημόσιες/Δημοτικές βιβλιοθήκες πασχίζουν να βρεθούν στο προσκήνιο χάριν στο όραμα και την πρωτοβουλία του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος".
Σε τι μπορούμε να ελπίζουμε; 
Πως θα αλλάξει το γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας και ηττοπάθειας που κυριαρχεί;
Τι θα μπορέσει να σταματήσει τον κατήφορο συνεχούς απαξίωσης των βιβλιοθηκών που τις οδηγεί στην εξαφάνιση; 
 
Η ομάδα του Future Library με τη δική σας βοήθεια και υποστήριξη ολοκλήρωσε το προηγούμενο εξάμηνο τη μελέτη και ταυτόχρονα την πρόταση για την υποστήριξη των βιβλιοθηκών, δωρεά που πρόσφατα ενέκρινε το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος". Τίποτε δεν θα μπορούσαμε να καταφέρουμε αν ένας μεγάλος αριθμός βιβλιοθηκών δεν συμπλήρωνε το ερωτηματολόγιο της έρευνας για τις υποδομές, αν δεν δημιουργούσαν το προφίλ τους στον δικτυακό τόπο του Future Library «ανεβάζοντας» ταυτόχρονα φωτογραφίες από τους χώρους τους. Απλά, μικρά, ουσιαστικά όμως βήματα που έδειξαν και δείχνουν ότι υπάρχει ελπίδα και διάθεση να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά ξεπερνώντας τα όποια εμπόδια.

Σήμερα στο Future Library ανακοινώνουμε τον κατάλογο με αυτές τις βιβλιοθήκες (συνολικά 87 βιβλιοθήκες, 138 μαζί με τα παραρτήματα τους). Οι περισσότερες είναι δημοτικές (58) αλλά αρκετές από τις μεγαλύτερες δημόσιες (29) δίνουν το παρόν στον κατάλογο αυτό και δημιουργούν ένα ενδιαφέρον σύνολο ιδρυμάτων σε όλη την επικράτεια της χώρας μας. Αυτές οι βιβλιοθήκες μπορούν να συμμετάσχουν στις δράσεις του προγράμματος που η ομάδα του Future Library θα υλοποιήσει το 2012. Από την καινούργια χρονιά θα αρχίσουν να ανακοινώνονται λεπτομέρειες για κάθε επί μέρους δράση.

Χρειαζόμαστε τον ενθουσιασμό αλλά και την υπομονή, την μεθοδικότητα αλλά και την περιέργεια σας για να υλοποιήσουμε όλοι μαζί ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα ανάπτυξης ενός δυναμικού δικτύου βιβλιοθηκών που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και γιατί όχι θα δείξει το δρόμο για την ανάταση της χώρας.
 
- Δίκτυο Βιβλιοθηκών Future Library

Οι Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες συμμετέχουν στο πρόγραμμα που πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" και υλοποιεί η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library:

Περιφέρεια Πελοποννήσου 
Σύνολο: 5 Βιβλιοθήκες

Δήμος Ερμιονίδας
- 50. Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου - Προφίλ
Δήμος Κορινθίων
- 51. Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κορινθίων - Τμήμα Βιβλιοθήκης - Προφίλ
Δήμος Μονεμβασίας
- 52. Δημόσια Βιβλιοθήκη Μολάων "Ρουμάνειος" - Προφίλ
Δήμος Τρίπολης
- 53. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης - Προφίλ
Δήμος Καλαμάτας
- 54. Δημόσια Βιβλιοθήκη Καλαμάτας - Προφίλ













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου